top of page
VRH STRANICE

Otkrijte

Vodnjan - Dignano

CRKVE
GALERIJE
MUZEJI I PALAČE
SvKirin.jpg
DSC_0548.jpg
Gradska Palaca_za Statut.jpg
CRKVE
Crkve Vodnjanštine

Na području Vodnjana, uz glavnu župnu crkvu svetog Blaža, pronalaze se brojne očuvane crkvice od kojih neke datiraju čak iz osmog stoljeća.

 

Donosimo vam pregled crkvica i mjesta gdje ih možete pronaći.

Župna crkva sv. Blaža (1800.)

Crkva koju krasi najviši zvonik u istri, a jedinstvena je po neraspadnutim dijelovima i tijelima svetaca te zbirci sakralne umjetnosti. Nalazi se na Župnom trgu Grada.

Sveti Martin (XIV. st.)

Crkva gdje je nekada stolovao Sud inkvizicije za Istru. Smještena je u blizini glavne Trgovačke ulice.

Crkva Gospe od Karmela (1630.)

Ističe se elegantnim pročeljem od fino obrađenog kamena i rozetom koja se nalazi iznad grba podestata Francesca Barbara. Nalazi se u donjem dijelu Trgovačke ulice – blizu poštanskog ureda.

Sveti Jakov (IX. st.)

Smatra se najstarijim sakralnim objektom na ovom području, a početkom 13. stoljeća predstavljala je župnu crkvu. U njoj se zbio jedan od najvažnijih događaja iz vodnjanske povijesti, objavljivanje Statuta. Do nje vodi uličica koja se proteže od glavnog gradskog trga prema nekadašnjoj rotondi - bašti.

Sveta Madonna Traversa (1615.)

Hodočasnička crkva koju su držali Franjevci konventualci, a svakog Uskrsnog ponedjeljka vjernici hodočaste u crkvu u zahvalu što je grad bio pošteđen zaraze kugom. Nalazi se u blizini teniskih terena u istočnom dijelu grada.

Sveta Katarina (XII. st.)

U crkvici su pronađene dobro očuvane srednjovjekovne zidne slike te razni urezani crteži i grafiti. Smještena je u samom centru Vodnjana, blizu parkirališta u Ulici Žuka. 

Sveta Nedjelja (XV. st.)

Unutrašnjost crkvice krije glagoljaški grafit iz 1490. Ovdje je pokopan prvi vodnjanski ljekarnik Domenico Cozzetti, no grob je s vremenom uništen. Nalazi se na glavnoj cesti koja vodi od Vodnjana prema Puli.

Sveti Križ

Ovdje je bilo sjedište Bratovštine bičevalaca, flagelanata. Crkvica se također koristila kao prihvatilište pulskih biskupa pri njihovom dolasku u Vodnjan. Smještena je pored autobusnog stajališta na početku glavne Istarske ulice.

Sveti Antun Opat (XIII. st.)

S obzirom da se nekadašnja ekonomija Vodnjana temeljila na uzgoju stoke, zaštitniku domaćih životinja, sv. Antunu opatu podignuta je crkva. Danas se ona nalazi u sklopu Centra za rehabilitaciju.

Sveta Foška

Cijela je građevina romanička ili ranoromanička, a njena prostrana lopica jedna od najvećih u Istri. Svake prve nedjelje nakon 13. veljače (kada je blagdan svete Foške), vjernici hodočaste u crkvu koja je smještena blizu naselja Barbariga.

Please reload

Galerije

Grad Vodnjan trudi se dopuniti postojeće sadržaje i umjetničkim galerijama. Trenutno su postojeće dvije galerije i jedna memorijalna zbirka, koje se mogu posjetiti uz prethodnu najavu.

GALERIJE

Galerija El Magazein

Nalazi se blizu župne crkve svetog Blaža, a u njoj su do sada su održana razna događanja: izložbe slikarstva,  izložbe skulptura,  izložbe arhitektonskih crteža i skica, koncerti (simfonijski orkestar, klasična, jazz, pop i hip-hop glazba), večeri poezije, prezentacije knjiga, predavanja, kazališne večeri i modne revije.

Galerija Apoteka

u Trgovačkoj ulici koncipirana je kao "project room" te je mjesto realizacije programa različitog formata otvorenog za različite umjetničke medije, pozicije i prakse. S nizom privremenih sadržaja promjenjiva karaktera, mjesto je susreta i razgovora, otvoreni poligon umjetničkog, kustoskog, programskog istraživanja.

Please reload

MUZEJI I PALAČE
Muzeji i palače

Muzej Vodnjan – Palača Bettica (Narodni trg)

Na prvom katu palače postavljena je vrijedna zbirka slika koju je u Veneciji sakupio slikar Gaetano Gressler te ostavio Gradu Vodnjanu 1818. godine. Radi se o ukupno 19 slika, uglavnom profane tematike (mrtva priroda, portret, bitka) iz razdoblja 17. i 18. stoljeća.

Drugi kat je posvećen samoj palači (povijest, tijek radova na rekonstrukciji), budućem Muzeju Grada Vodnjana i građanima koji su nam poklonili vrijedne predmete.

Palača Bradamante (Narodni trg)

U atriju Palače Bradamante (sagrađena negdje u 17.st.) izložena je zbirka grbova kojom se željela Gradu pokloniti povijest njegova kraja. Danas se u njoj nalazi sjedište vodnjanske Zajednice Talijana.

Palača Portarol (ulica Portarol)

Palača Portarol poznata i pod nazivom Castelletto gotička je građevina čije je rekonstrukcija nedavno dovršena, danas se u njoj nalazi sjedište Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan i naša suvenirnica s kušaonicom.

Ekomuzej – Istrian de Dignan (Narodni trg)

Održavanje i kultiviranje zemljišta, vraćanje u uporabu zapuštenih ili napuštenih objekata i poljoprivrednih površina te očuvanje izvornih sorti i biološke raznolikosti u ciljevima su članova ove vodnjanske udruge.

U muzeju je moguće razgledati unutrašnjost tipične vodnjanske kuće kroz povijest, kao i namještaj, posuđe i oruđe koje datira iz nekih prošlih vremena.

Please reload

bottom of page